Dutch Amateur Radio Station PA1CW

DXCC AwardsHet DX Century Club (DXCC) is hoogstwaarschijnlijk het bekendste en meest prestigieuze award programma dat zend- amateurs kunnen behalen. Het wordt uitgegeven door de Amerikaanse IARU vereniging ARRL. Het basisaward wordt uitgereikt voor 100 verschillende DXCC-entiteiten.


Er bestaan verschillende varianten van dit basis award en er worden ook stickers (endorsements) voor bijkomende entiteiten uitgegeven. Het DXCC programma is helaas niet toegankelijk voor luisteramateurs.

Om de integriteit en de kwaliteit van het DXCC programma te borgen verlangt de ARRL een zeer grondige controle van de QSL kaarten alvorens een zendamateur zich DXCC Holder mag noemen. De procedure voorziet dat elke DXCC aanvraag vergezeld dient te zijn van alle QSL kaarten.


Op enkele uitzonderingen na zat er voor ons niets anders op dan alle QSL’s naar de DXCC desk in de U.S.A op te sturen. Niet alleen bracht dit vrij hoge portokosten met zich mee maar menig amateur voelde zich ook wat onbehaaglijk tot het ogen- blik dat de kaarten terug in zijn of haar bezit waren. Vaak gaat er bovendien een tijdsduur van enkele maanden overheen.


Enkele jaren geleden ontwikkelde de ARRL het systeem van Field Checking. Tijdens grote meetings zoals b.v. Dayton in

de U.S.A. werden sommige Amerikaanse amateurs die een bepaalde positie op de DXCC ladder hadden bereikt gemachtigd kaarten voor het DXCC na te kijken. Deze 'field checkers' dienden aan bepaalde voorwaarden te voldoen om geen afbreuk aan de hoge kwaliteits eisen van het DXCC programma te doen.

Op het Europese continent kan men sinds enkele jaren QSL kaarten laten nakijken tijdens de jaarlijkse HAM Radio te Friedrichshafen in Duitsland. Dankzij de positieve ervaringen die de ARRL met dit systeem van field checking opdeed, werd besloten het systeem uit te breiden en beschikken nu vele landen over een Card checker.

Er zijn tegenwoordig een aantal manieren om een DXCC aanvraag voor te bereiden.


Als eerste is nog steeds de traditionele manier door de qsl infor- matie met de hand in te vullen op het standaard formulier.

Deze methode wordt steeds minder gebruikt omdat de computer bijna in iedere shack te vinden is.

Het voorbereiden van een DXCC aanvraag is een nauwkeurig klusje, omdat bij de eerste methode het allemaal (invul) handwerk is worden hier ook de meeste eisen aan gesteld. Let er vooral op dat je een goede sortering aanhoud op het formulier, de banden en modes bij elkaar.


Als tweede methode voor het aanvragen van een DXCC award is het bekende Logbook Of The World, vele amateurs maken hier gebruik van, het grootste voordeel is dat je geen kaarten meer hoeft te laten controleren en je aanvraag niet meer per post hoeft te verzenden.

Henk VK2GWK heft een mooie website gemaakt hoe je een LOTW account kunt aanvragen, zie http://tobbe.net.au/lotw/


Als laatste methode kun je een account aanmaken in DXCC online, dit is financieel de meest voordelige manier als je met je qsl kaarten aan de slag moet.

Je kunt hier netjes al je qsl informatie online invullen, vervolgens de formulieren uitprinten en vergezeld van je kaarten opsturen naar een card checker.

De website vind je op https://p1k.arrl.org/onlinedxcc/


Nadat je een DXCC aanvraag hebt ingestuurd begint meestal het lange wachten totdat hij is verwerkt.

U kunt controleren of uw aanvraag door de ARRL is ontvangen op http://www.arrl.org/dxcc-applications-received

Vervolgens na enkele weken ontvangt u per post uw award, endorsements of plate. Het DXCC award programma is financieel aan de prijzige kant maar de certificaten of plate’s zijn echt de moeite waard voor de fanatieke verzamelaar.

Veel succes toegewenst met het behalen van uw DXCC.


Hoe je een Field check aanvraag doet vind je op de website http://dxcc.veron.nl